GDG Typical Dutch door Margreet Kleurde

Mijn naam is Margreet Koelewijn. Mijn hobby is kleuren,  en doe dit nu ongeveer  een jaar of 4. In die periode heb ik verschillende materialen om mee te kleuren aangeschaft.  Vanuit het GDG review team is gevraagd of we verschillende kleurboeken van Global Doodle Gems  willen uitproberen en er een review voor willen maken. In mijn geval wordt dit nu het kleurboek GDG Typical Dutch

My name is Margreet Koelewijn and my hobby is coloring, I color for almost 4 years right now. I bought my self different brands over the years. Got the question if  would help ding some reviews for Global Doodle Gems, and yes I will, and for now it will be Typical Dutch!

Het is een dik boek …..altijd fijn, net als dat de pagina’s enkelvoudig bedrukt zijn. Dit zorgt ervoor dat je met alle materialen kan werken zonder dat je de tekening op de achterkant verpest.

Typical Dutch is samengesteld door  de Nederlandse kunstenaars uit de GDG “stal”. Te weten  Johanna Ans, Arianne Schimmel, Peggy Sue Karunding Ellen Wolters, Sabine van Ee, Mireille Westerduin, Marieke Raterman en Inge Boogaers.  Dit kleurboek bevat typische Nederlandse gebruiken / taferelen door de ogen van deze kunstenaars gezien.

Vrij in het begin van het kleurboek staan over 4 pagina’s verdeeld  de tekeningen in het klein afgedrukt, zodat je al een overzicht krijgt wat je kan verwachten van het kleurboek. Iedere artiest heeft haar eigen gedeelte in het kleurboek. Aan het eind van het kleurboek zitten nog 2 pagina’s waar je kleurmateriaal of kleurencombinaties  op kunt uit proberen.

Ik heb  4 tekeningen uitgekozen omdat ik iedere tekening op een andere manier wilde inkleuren door verschillende materialen te gebruiken. Ik kijk dus eerst welke materialen ik wil gebruiken en daar zoek ik een tekening bij.

It is a big book, 64 drawings to color…always great, and the pages are single side printed so you can work with all kinds of stuff. Typical Dutch is a project from 8 Dutch artists, Johanna Ans, Arianne Schimmel, Peggy Sue KarundingEllen Wolters, Sabine van Ee, Mireille Westerduin, Marieke Raterman en Inge Boogaers. The boook has different typical Dutch idea’s, seen through the eyes of the artists.
In the beginning of the book are 4 pages with all the drawings in thumbnailsize, for a great overview what to expect. Also 2 pages in the back to try your material.  I first choise my material and than pick 4 drawings that I like to color.

Mijn eerste tekening uit Typical Dutch is een tekening van Marieke Raterman.  Het tulpenmeisje.

Ik gebruik de aquarelpotloden Mondeluz 72 van Koh-I-Noor voor deze tekening omdat deze tekening vrij grote oppervlaktes heeft en naar mijn idee daar goed geschikt voor is. Daarnaast hou ik zelf wel van het fee achtige en bloemen in tekeningen. De tekening heeft strakke lijnen, daar hou ik wel van. Ik doe voor alle zekerheid een a4’tje achter mijn tekening om de tekening die hierna komt te beschermen voor doordrukken.

My first will be the girl with the tulip from Marieke Raterman. I use KIN Mondeluz aquarel pencils, I think the drawing is perfect for the brand, small and big spaces to color. I love fairries and flowers, and the straight linework. Please think about your protectionsheet!

Met de Mondeluz  aquarel potloden kun je overigens ook gewoon kleuren dus je hoeft ze niet perse nat te gebruiken. Dat is erg leuk bijvoorbeeld bij het aanzetten of accentueren van bepaalde gedeeltes in de tekening. Deze aquarel potloden zijn wel moeilijker uit te gummen dan de gewone  kleurpotloden!

You know that you can color normal too with aquarelpencils? That is great to know when you like to put in some extra details after the watercoloring. Those pencils are not easy to erase!

Ik vind het nat bewerken met een waterbrush een beetje te nat worden en dan gaat het papier bobbelen. Ik kreeg een tip om met een dun penseeltje te gaan werken en dit in water te dopen. Daarnaast haalde ik het penseeltje nog over mijn hand voordat ik het op het papier aanbracht, ik vond dit op dit papier wel fijner werken.

Working with the waterbrush is to wet, I learned better use a small brush with water, get the extra water of the brush and than use it, works better for me.

Als je met laagjes wilt werken moet  je het papier echt goed  laten drogen anders gaat het rullen of nog erger….je maakt het papier kapot.

If you like to layer, take care of drying in between, you’re paper can get ruined

Ik heb zelf een achtergrond gemaakt. Maar daar zie ik achteraf de meerwaarde niet van in. Dat was dus helemaal niet nodig geweest.

I made a background my self, and after I did it, I thought, why? Because she did not need it at all!

Ik heb goed met de aquarell potloden kunnen “spelen” . Het was de eerste keer dat ik ze gebruikte en doordat de tekening uit niet al te priegelige stukken bestond kon ik goed oefenen. Ik ben , ondanks de achtergrond, wel tevreden met het resultaat.

I liked playing with the aquarell pencills, it was the first time that I used them and I am happy with the result.

Mijn 2e tekening uit Typical Dutch is de Hindeloopen tekening van Ellen Wolters geworden. Ik heb de Decotime markers gebruikt (die de Action verkoopt en daardoor staan ze ook wel bekend als de Actionmarkers). Deze zijn op alcoholbasis en drukken enorm door, dus ik legde wederom een a4tje achter de tekening. Dit bleek echter niet genoeg want er is helaas toch inkt doorgedrukt op de tekening hierna…dus de volgende keer minimaal 2 a4tjes ter bescherming.

My 2nd drawing is Hindeloopen (a small place in Friesland) from Ellen Wolters. Big background and I like to test if alcoholmarkers really will color without stripes and marks and they didn’t, teh Faber Castell Pitt Brush worked much better. I used the typical colors from Hindeloopen. The markers really do bleed, you see where I start to color, even after the 2nd time.

Ik heb voor deze tekening gekozen omdat deze tekening een grote oppervlakte heeft qua achtergrond. Ik wilde kijken of de markers inderdaad streeploos zijn na aanbrengen. In mijn geval dus niet. Ook bleken er een paar markers al uitgedroogd te zijn waaronder de kleur “cream”. Ik heb daarvoor in plaats de Fabercastell Pitt brush gebruikt.  Naast creme komt de kleur rood, groen en blauw veel terug in de Hindeloopen kunst terug (Hindeloopen is een dorpje in Friesland)

De markers vloeien erg uit op dit papier. De Fabercastell Pitt brush niet. Ik vind de aanzet van de brede punt van de markers duidelijk te zien en ook als ik er een 2e keer over heen ben gegaan. Dus ik vind de markers wel degelijk strepen.

Dit was de eerste keer dat ik met markers werkte dus het kan mijn techniek liggen. Maar ik vind het niet voor herhaling vatbaar.

Ik vond de tekening wel erg leuk om te in te kleuren , ik ging er ook zo in op dat ik helaas vergeten ben tussendoor  foto’s te maken waardoor ik alleen een foto van het eindresultaat heb.

It was the 1st time using Alcoholmarkers, and I did not like it, maybe it is my skills. I forgot to make wip shots in between, sorry!

Mijn 3e tekening uit Typical Dutch is het tafereeltje met de fiets geworden. Deze tekening is van Mireille Westerduin

Ik wilde graag wat diepte in een tekening  zien te bereiken door 2 materialen te gebruiken. Als je de hardere materialen (stiften in dit geval) voorin de tekening gebruikt  en de zachtere materialen (kleurpotloden) achterin, zou je diepte moeten bereiken in de tekening.  De fiets, het hout en de stenen  zijn in het echt ook van hard materiaal  dus vandaar dat ik voor deze tekening heb gekozen.

My 3rd coloring is the bike from Mireille Westerduin. I like to see some depth in my coloring so I will  use pens and pencills in this one. I used the markerpens for the bike, the wood and the stones. I used Maped colorpencills and Bruynzeel markerpens which are very wet, so be carefull for the second layer. When you get some stuff from the paper on your marker, clean it on some kitchenpaper!

Ik heb Maped kleurpotloden gebruikt  en Bruynzeel stiften. Beide zijn budget materialen. Maar ik ben normaliter zelf zeer te spreken over de Maped kleurpotloden.

Ik wilde de Bruynzeel stiften  uitproberen  op dit papier. Ik wilde nagaan of ze doorlopen (naast de lijnen) of niet en hoe snel ze drogen op dit papier. Deze stiften zijn erg nat, daardoor rult dit papier erg snel (met als gevolg vezeltjes op je punt)  en moet je het eerst echt laten drogen eer je er nogmaals over heen wilt gaan. Papier vezeltjes op de punt van je stift  kun je verhelpen door  met je punt over keukenpapier te gaan, de vezels blijven daar dan op.

Het papier absorbeert erg goed , hierdoor krijg je geen strepen. Dat vind ik wel erg fijn . Ik hou er niet van als je aanzetten en krassen ziet.

Paper absorbs pretty good, no stripes at all and I like that!

Met de Maped kleurpotloden heb ik de lucht en het gras gekleurd. Ik vond dit eigenlijk wel tegenvallen, ik vond het potlood op grote oppervlaktes “ hard “ kleuren en daardoor een krasserige resultaat geven.  Uit eigen ervaring weet ik dat dit niet zo is bij kleinere oppervlaktes.

The Maped pencills I used for the sky and grass, and was not that satisfied, it was a “hard” pencil that normaly works pretty fine on small spaces.

Of ik echt extra diepte in de tekening heb kunnen bereiken weet ik eigenlijk niet maar hetgeen wat ik er echt uit wilde laten springen is wel gelukt.

Don’t know if the depht that I wanted is reached, but I like the result!

Als 4e tekening heb ik het Boerenbont servies uitgekozen. Deze tekening is van Sabine van Ee.

Mijn favoriete materiaal is kleurpotloden. Deze tekening besluit ik met een duurder merk in te kleuren, de Faber Castell Polychromos, omdat ik bij de 3e tekening  goedkopere kleurpotloden heb gebruikt . Ik vind dit een goede tekening voor potloden. Kleine stukjes en ook wat grotere stukken en dat vind ik leuk voor kleurverloop.

The 4rd drawing is the Boerenbont pottery from Sabine van Ee. Colored with my favorite pencills Faber Castell Polychromos, the more expensive brand. They worked pretty good on the paper.

Op advies van mijn kleurmaatje Danielle heb ik de kleuren omgedraaid. Boerenbont servies bestaat uit creme met een gekleurd bloemenrandje. Zou ik dat aanhouden dan zou er naar mijn idee wel heel veel wit te zien blijven. Beetje saai dus eigenlijk.

My friend Daniëlle advised me to switch the original colors, the pottery is normally cream with colored flowers. That would be to boring for me.


Op de grote oppervlakte, in dit geval de theepot  en de kop en schotel, moest ik wel een blenderpotlood gebruiken omdat er anders nog teveel papier door de kleur kwam. Ik hou daar zelf niet van. Met een blenderpotlood wrijf je het pigment in het papier. Het wordt daarna wel moeilijker om dan nog een laag kleur er over heen  aan te brengen is mijn ervaring. Dus dit doe ik vaak als laatste.

For the bigger spaces I used a colorless blenderpencill. I do not like to much white spaces in my coloring, so a blender pencil will help you cover that. First do your colors, than your blending, because after that it is not easy to put on some extra color!

Dat je de papiervezeltjes nog ziet in de kleinere oppervlaktes vind ik zelf niet zo storend.

Ik ben zelf heel blij met dit resultaat. Ik hou er zelf erg van om realistisch te kleuren, dus het servies “omgedraaid” inkleuren was een uitdaging voor mij.

Normaly I color realistic, so this was a challenge for me, to turn around the original colors, but I am very pleased with the result.

Wat vind ik van GDG Typical Dutch?

Ik ben enthousiast.  Ik vind het heel leuk dat dit op Nederlandse taferelen /gebruiken is geïnspireerd. Ik vind het ook heel leuk om te zien dat iedere kunstenaar zo zijn eigen kenmerken heeft in het tekenen.  Daarnaast kan je dus met alle materialen in het boek werken, mits niet te nat en door een beschermend papier tussen 2 tekeningen te doen.

What do I think about GDG Tupical Dutch?

I am enthousiastic, very nice the Dutch inspiration. Also great to see that every artist has her own vieuw and way to draw, You can use all kind of material iff you use your protectionsheet and work not to wet! Like to see more of Margreet:

Volg Margreet op Facebook : https://www.facebook.com/margreetkleurde
of via Instagram: @margreet_koelewijn

Keibedankt Margreet voor je leuke en leerzame review!

typicaldutchThe first typical Dutch in the Global Doodle Gems line, in this book our Dutch artists are represented. The book brings together the Dutchie team. We take you on a journey through our country The Netherlands, from Kinderdijk to Amsterdam, via Hindeloopen to Delft. Of course our typical Dutch delicacies may not be missing, the herring bite, drop and foam blocks, pea soup with rye bread and of course our bitterballen. We are a land of mills and windmills, water and vistas and fixed habits like our Sinterklaas party. On the bike through the tulip fields is a typical Dutch occupation.We wish you lots of fun with your tour through our little country !
See all the pages in this video preview

There is also a Dutch edition available of this book
Typisch Nederlands: Kleuren voor volwassenen (Dutch Edition)

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s